Bekijk Artikel

04

OOST-VLAANDEREN - Het project Platteland in de bloemetjes ging vorig jaar in augustus van start. Dit project is een initiatief van Landelijke Gilden, het agrobeheercentrum Eco², Regionaal landschap Schelde Durme en het Regionaal landschap Meetjesland. Na een intensieve voorbereiding is er een selectie gemaakt van 13 Landelijke Gilden die mee aan de kar zullen trekken om het project uit te werken in hun gemeente. 

Met het project ‘Platteland in de bloemetjes’ starten 13 Oost-Vlaamse Landelijke Gilden met het verfraaien van het platteland. Eind april 2016 zullen de gilden zaadmengsels uitzaaien die van juni tot eind september zorgen voor meer kleur, meer biodiversiteit en meer samenhorigheid in de dorpen. Het inzaaien van het bloemenmengsel zal fungeren als bindmiddel tussen alle actoren op het platteland. De lokale Landelijke Gilden zullen namelijk extra activiteiten organiseren in het verlengde van dit thema.

Dit jaar zijn er 3000 kleine zakjes voorzien om 5m² tuintjes in te zaaien en 300 kg zaadmengsel om openbare plaatsen en landbouwpercelen in te zaaien.

De deelnemende gilden zijn: Bazel, Wachtebeke, Baaiegem-Dikkelvenne-Vurste, Waarschoot, Beervelde, Deurle Latem, Opdorp, Eeklo, Olsene, Sint-jan-in-Eremo, Maldegem, Wichelen en de vereniging van Boomkwekers Wetteren.

Op 24 maart werden de betrokken besturen van deze Landelijke Gilden uitgenodigd op een infomoment in het Proefcentrum voor Sierteelt te Destelbergen. Hierbij werden de zaadmengsels uitgedeeld en kreeg men meer duiding bij het correct inzaaien en het nut van de bijen. Om deze informatie te bundelen werd een infobrochure opgesteld.

Uit de reacties van de 35 aanwezigen is gebleken dat men het een zeer interessante avond vond waarbij de genodigden extra inspiratie hebben opgedaan bij de andere deelnemende gilden. Ook eerste gedeputeerde Alexander Vercamer die een woordje uitleg gaf, was enthousiast over de vele leuke ideeën die de Landelijke Gilden hebben om het project in hun dorp tot leven te wekken. Zo wil men bijvoorbeeld in Waarschoot een zonnebloemwedstijd houden, in Olsene en Baaiegem-Dikkelvenne-Vurste een workshop geven om insectenhotels te maken en in Deurle Latem zal men reclame maken bij de inwoners tijdens de jaarlijkse bloemenmarkt.  Dit zijn slechts een paar van de vele bij-vriendelijke initiatieven.   

Platteland in de bloemetjes 

Meer info:

Mathias D’Hooghe
0473 38 48 74, mathias.dhooghe@agrobheercentrum.be  

Volg het project op Facebook: 
https://www.facebook.com/plattelandindebloemetjes

Dit project komt tot stand dankzij de financiële steun van Europa, Vlaanderen, De Provincie Oost-Vlaanderen en Aveve. 


012391_PIDB_mailbanner_4.indd

Actions: E-mail | Permalink |
);