Bekijk Artikel

05

De Hagehelden-partners Regionaal Landschap Lage Kempen en Agrobeheercentrum Eco² organiseerden vorige maand een boeiende uiteenzetting over de Energieke houtkanten in Bocholt.

Meer dan 30 personen waren aanwezig waaronder gemeentebesturen, geïnteresseerde burgers, beleidsmedewerkers en mensen uit de energiesector. Ze genoten van een goed gevuld programma en kregen antwoord op al hun vragen over het gebruiken van lokale biomassa voor lokale verwarming.

In de praktijk bekijken van houtkanten met hakhoutbeheer, het gemeentelijke houtkantenplan, de oogstmachines in werking, droogplaats van de snippers bij een landbouwer, de samenstelling en werking van de energiecoöperatie, de houtsnipperketel in werking, het warmtenet en de verwarmde scholengebouwen.

De sprekers benadrukten vooral volgende belangrijke aspecten: steek voldoende energie in de communicatie en in het opzetten van een samenwerkingsverband tussen lokale actoren: natuurverenigingen, landbouwers en gemeente.  Alleen zo slaag je erin om je houtkanten naar een hoger niveau te tillen op gebied van biodiversiteit en gelijktijdig geld dat sowieso uitgegeven wordt aan verwarming van gebouwen te laten bijdragen aan het onderhoud van het landschap en je lokale economie te stimuleren. 

IMG_20160921_141125

Meer info:
Kathleen Bervoets
0473 63 05 43
kathleen.bervoets@agrobeheercentrum.be 
Actions: E-mail | Permalink |
);