Bekijk Artikel

15
Landbouw en natuur zijn sterker met elkaar verbonden dan vaak gedacht. Voor een goed evenwicht heeft de natuur de landbouw nodig en omgekeerd. De kerkuilenactie (een samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Aalst, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Regionaal Landschap Groene Corridor, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt, de Kerkuilenwerkgroep, agrobeheergroep De Faluintjes en gastheer-landbouwers) is hier een mooi voorbeeld van. Een landbouwbedrijf biedt een uitermate geschikte nestgelegenheid voor de kerkuil, en de landbouwers hebben er alleen maar voordelen bij. De uil is namelijk een natuurlijke bestrijder van muizen en ratten; hij vangt tot drieduizend muizen per jaar.

 


De Kerkuilen

Je kunt de kerkuil gemakkelijk herkennen aan zijn witte pluimen en hartvormig wit gezicht. De uil is zo’n 34 cm groot en zijn vleugels hebben een spanwijdte van 95 cm. Tijdens de nachtelijke vluchten is de kerkuil over het algemeen zwijgzaam, soms laat hij een rauwe kreet horen. Rond de broedplaats maakt hij blazende en sissende geluiden. Hij voedt zich voornamelijk met kleine prooien als spitsmuizen, bosmuizen, woelmuizen en soms ook ratten.

kerkuil (c) Flickr - Jean de la Tête C

Persmoment op 7 december


Op het persmoment van 7 december hingen Iwein De Koninck (CD&V) en Katrien Beulens (CD&V), beiden schepen in Aalst, de eerste van twintig uilenbakken op in de boerderij van een landbouwer in Baardegem. Agrobeheergroep De Faluintjes werkte het ophangsysteem uit, assisteerde met de hoogtewerker en zal ook helpen om de overige uilenbakken op te hangen bij collega’s-landbouwers in de regio. 

IMG_6159 C DSC00096 C IMG_20161207_113603 C

Agrobeheergroep De Faluintjes

In een agrobeheergroep verenigen landbouwers zich rond lokaal relevante thema’s: onderhoud van houtkanten, biomassa, soortenbescherming, bodem- en waterbeheer … Heb je interesse in de werking van agrobeheergroep De Faluintjes, wil je hierbij aansluiten of heb je ideeën om de werking uit te breiden, contacteer dan Joost-Pim Balis, regiocoördinator agrobeheercentrum Eco², via 0476 86 25 70 of joostpim.balis@agrobeheercentrum.be.


Adopteer een kerkuil

Een aantal uilenkasten heeft nog geen plekje gevonden. Heb je een geschikte stal of schuur in het gebied Aalst-Opwijk-Asse en wil je graag een kerkuil verwelkomen? Laat het dan weten aan Jan Blindeman als je in Aalst woont (053 72 34 36, jan.blindeman@aalst.be) of met Wim Solie als je uit Asse of Opwijk komt (02 253 43 04, wim.solie@rlgc.be). Na aanmelding krijg je een bezoekje om in te schatten of de schuur of stal geschikt is. De uilenkast is gratis, in de regio Aalst helpt agrobeheergroep De Faluintjes je bij het ophangen ervan en je hebt er verder geen werk aan. 
IMG_6145 C IMG_20161207_113112 C IMG_6152 C

De perstekst kan je hier lezen.
Voor foto's van de ABG De Faluintjes klik hier
Voor meer info: joostpim.balis@agrobeheercentrum.be / 016 28 64 28

Actions: E-mail | Permalink |
);