Bekijk Artikel

27

Landbouwers en andere beheerders van de open ruimte hebben heel wat vragen en moeilijkheden bij het beheer van dreven en randen van een perceel. Zeker sinds de eerste meter langs waterlopen niet meer behandeld mag worden met herbiciden wordt er gezocht naar een alternatief beheer. Maar hoe moet je de randen dan wel beheren zodat je bramen en ongewenste kruiden onder controle houdt?

randenmaaier ovl

 

Niet onderhouden geen optie

De randen niet onderhouden is geen optie. Hierdoor verruigen de randen en komen er onkruiden van in de berm door naar het perceel. Maaien met afvoer is de enige oplossing die op termijn voor een goed ontwikkelende vegetatie zonder probleemonkruiden zorgt. Niet iedereen heeft echter een maaier die geschikt is om die werkzaamheden uit te voeren. Het agrobeheercentrum Eco² wil boseigenaars, landbouwers zowel als bewoners in het buitengebied helpen hun randen te beheren zonder herbiciden te gebruiken. Het maaien kan gebeuren met hun aangepaste klepelmaaier op arm, die het maaisel kan laten liggen of weg kan blazen op de akker of in het bos. Niet enkel randen langs waterlopen, maar ook bosranden, dreven en randen tussen percelen of langs grachten kunnen op deze manier onderhouden worden. Ook voor het klepelen van landschappelijke hagen kan deze machine ingezet worden.

Afhankelijk van de teelt kan de maaier voor de inzaai of na de oogst ingezet worden. Bij maïspercelen kunnen ze ook tussen de maïs door rijden. Door de tractor op smal spoor te zetten kan er tussen de rijen gereden worden en kan de kant proper gemaaid worden. In de provincie West-Vlaanderen hebben we een 30 tal percelen die we op deze manier kunnen maaien.


Voordelig tarief

Dankzij de financiële steun vanuit Leader en de betrokken gemeentebesturen kan de kostprijs gedurende de looptijd van het project beperkt worden. Tijdens de projectfase wordt er een kostprijs aangerekend van 40 euro per uur. Deze prijs omvat alle kosten voor de maaier en de bediening ervan. Daarnaast wordt er ook een aanrijvergoeding van 15 euro per dossier aangerekend.

Randenmaaier 4

 

Deelnemende gemeenten in Oost- en West-Vlaanderen

Op dit moment lopen hierrond twee Leaderprojecten, een in Midden-West-Vlaanderen en een in grensregio Waasland. De machines kunnen daarom in 2017 enkel ingezet worden in deze gebieden. Laat je je randen graag maaien en heb je percelen liggen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Wachtebeke, Moerbeke, Beernem, Wingene, Ruiselede of Oostkamp, contacteer dan Mathias D’Hooghe via randenmaaierovl@agrobeheercentrum.be of 0473 38 48 74. Je kunt ook inschrijven op www.randenmaaier.be.logo leader w-VL
Actions: E-mail | Permalink |
);