Bekijk Artikel

19

Deze driedaagse werd georganiseerd door LochemEnergie, een – jawel – lokale energiecoöperatie die al heel wat gerealiseerd heeft in Lochem. De driedaagse werd georganiseerd vanuit drie thema’s: LochemEnergie geeft inspiratie, LochemEnergie brengt mensen samen en LochemEnergie leert van de deelnemers. En dit is meteen ook een praktische vertaling van de drie hoofddoelstellingen van het ECCO project, in het kader waarvan deze conferentie georganiseerd werd.

201811_ECCO (26 van 51)

De eerste dag handelde over het eerste thema, met excursies waarbij LochemEnergie de deelnemers meenam naar alle soorten lokale hernieuwbare (en gerealiseerde) energie initiatieven in de buurt (wind, zon, hydro, biomassa, elektrische deelauto’s). Deze realisaties moesten de deelnemers inspiratie geven van hoe lokale energie mogelijk is of kan zijn. Agrobeheercentrum Eco² sloot aan bij de excursie biomassa. Hoewel deze excursie een mooi initiatief liet zien, bleek hier toch vooral uit dat wij in Vlaanderen echt wel trots mogen zijn op wat we reeds gerealiseerd hebben m.b.t. warmteproductie uit landschapsbeheer (o.a. in Bocholt).

Tijdens deze excursies was er ook reeds ruimte om te netwerken, waarvan gretig gebruik gemaakt werd. Het ECCO-netwerk dat lokale energiecoöperaties van Noord-West Europa verbindt, viel hier in levenden lijve te aanschouwen! De dag sloot af met enkele masterclasses per type energie, en voedde de dialoog nog meer.

Dag 2 begon met een plenaire sessie in de moderne raadzaal van het gemeentehuis van Lochem. Meer dan 150 man van over heel Noord-West Europa tekende hiervoor present. Een indrukwekkend aantal dat aantoont dat lokale energiecoöperaties een echt momentum bereikt hebben. Dit werd ook aangehaald in een van de presentaties: elk initiatief afzonderlijk mag dan redelijk kleinschalig zijn, maar als we alle initiatieven optellen, spreken we van een brede, internationale grassroots beweging die de energiemarkt langzaam maar zeker op z’n kop zet.

In de namiddag werden we verder geïnspireerd door allerhande workshops, van de opportuniteiten voor boeren in energiecoöperaties tot de zin en onzin van blockchain in peer-to-peer hernieuwbare energiedistributie. Deze workshops brachten heel wat in beweging en hadden het effect dat de deelnemers met verfriste ideeën weer aan de slag kunnen met hun eigen initiatieven. Dezelfde bus vol Vlamingen vertrok dan ook met een positieve vibe die avond terug naar België, terwijl de medewerkers van het agrobeheercentrum Eco² nog achterbleven voor de ECCO partnermeeting op dag 3.

Kortom, deze geslaagde ‘energieversnellingsdagen’ hebben gezorgd waarvoor ze georganiseerd werden: inspiratie, uitgebreide netwerken, een samen-staan-we-sterk-gevoel en vooral een dadendrang om een positief verschil te maken in de lokale hernieuwbare energievoorziening. Dank aan LochemEnergie om dit zo mooi te organiseren, en dank aan alle deelnemers voor je energieke aanwezigheid. Laten we de ECCO-vibe samen naar ongekende hoogtes brengen!

Actions: E-mail | Permalink |
);