Bekijk Artikel

14

ILVO gaat, in het kader van het FARM-LIFE project en samen met zes Nederlandse partners, aan de slag met vernieuwende bedrijfsmodellen voor leefbare en veerkrachtige agroforestry systemen. Onder meer via een reeks “masterclasses” willen de projectpartners alle belanghebbenden ondersteuning bieden en zo de transitie naar haalbare en efficiënte agroforestry ondersteunen.

Binnen de masterclasses worden tools, opleidingen en informatie allerhande aangereikt, daarbij gebruik makend van de ervaring van Agroforestry Vlaanderen, landbouwers die in de praktijk staan en andere experts. Zowel technische, economische als wetgevende aspecten komen aan bod. Ook proberen we eventuele barrières aan te pakken of concrete kansen te benutten, door binnen deze masterclasses de juiste mensen rond tafel te krijgen en ruimte te bieden voor overleg. We onderscheiden twee parallelle reeksen: een algemene reeks die voor iedereen toegankelijk is, en een gebiedsgerichte reeks die zal focussen op de ontwikkeling van een stimulerende omgeving voor agroforestry binnen één welbepaald focusgebied in Vlaanderen (nog nader te bepalen).

Deelname is steeds vrijblijvend en kan beslist worden op basis van het programma van elke masterclass. Hieronder een schema met een voorlopige planning en inhoud. Dit wordt weliswaar verder op punt gesteld op basis van de interesse van de deelnemers en het geselecteerde focusgebied.

Programma masterclasses 2019

Maart: Wintersnoei bij fruitbomen
April: Voedselbossen: principes en mogelijkheden
Mei: Bomen en varkens: natuurlijke varkenshouderij
Juni: Ontwerp van een agroforestry aanplantplan: hoe begin je er aan
Juli: Plantsoenkeuze en -kwaliteit, aanplant, boombescherming
Augustus: Fruit- en notenbomen in agroforestry: soorten- en rassenkeuze, teelt, verwerking en afzetmarkt
September: Zomersnoei bij fruitbomen + onderhoud van bomen en boomstrook
Oktober: Ondersteuning bij uw agroforestry plannen: Informatie? Tools? Spelers? Beleid en regelgeving?
November: Verdienmodellen voor agroforestry: afzetmarkt diverse producten, impact op (gewas)opbrengst
December: Houtmarkt: logistiek en mogelijkheden voor kwaliteitshout en biomassa

 

Interesse?

Laat het weten via dit formulier of via een mailtje aan info@agroforestryvlaanderen.be


Binnenkort gaat deze reeks concreet van start met de eerste masterclass “Wintersnoei van fruitbomen”. Deze vindt plaats op 13 maart in Hof ter Saksen (Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren). Deze bestaat uit een theoretisch gedeelte in de Ridderzaal (9u-12u) en een praktijkgedeelte in de fruitboomgaard van het domein (13u30-16u30). Lunch wordt voorzien (mogelijkheid tot vegetarisch indien vooraf aangegeven). Deelnemers worden wel aangeraden eigen snoeimateriaal mee te brengen.

Inschrijven voor deze masterclass kan via het formulier op deze LINK of via mail naar info@agroforestryvlaanderen.be met vermelding van naam en email-adres.Actions: E-mail | Permalink |
);