Interesse om je randen te laten maaien?


Een interessante presentatie over de 1m teeltvrije zone (2018)

Klik hier voor de folder Bluft e bitje van de beke (provincie West-Vlaanderen) 

Korte samenvatting voor geïnteresseerde Landbouwers:

Voor welke werkzaamheden kunnen we de maaier inzetten

·         Maaien van wegbermen

·         Maaien van randen rond landbouwpercelen voor of na de teelt.

·         Maaien rond weilanden, over en onder de draad.

·         Maaien van randen rond maispercelen (begin Juni, Trekker op smalle wielen).

·         onderhoud van hagen (jaarlijkse snoei)

 

U heeft de keuze om het maaisel weg te blazen op de akker of ter plaatse te laten liggen.  

Maak gebruik van onze randenmaaier aan een voordeling tarief

Dankzij de financiële steun vanuit Leader, en de betrokken gemeentebesturen, kan de kostprijs voor landbouwers tijdens de duur van het project beperkt worden. Tijdens de projectfase wordt er een kostprijs aangerekend van 40 euro per uur. Deze prijs omvat alle kosten voor de maaier en de bediening ervan. Daarnaast wordt er ook een aanrijvergoeding van 15 euro per dossier aangerekend.

Particulieren, gemeenten en bedrijven kunnen de maaier ook inzetten maar nemen best contact op voor een offerte op maat. 

Waar kunnen we de maaier inzetten?

Voorlopig kunnen we de machine enkel in het leader gebied Midden West-Vlaanderen inzetten in de gemeenten:  Ardooie, Dentergem, Meulebeke, Pittem, Tielt, Ledegem, Moorslede, Hooglede, Staden en Lichtervelde,  Wingene Ruiselede, Beernem en Oostkamp.  We focussen ons voorlopig ook vooral op deze laatste 4 gemeenten.  Maar als er voldoende interesse is in de overige gemeenten bekijken we dit graag. 

Interesse?

Ben je
geïnteresseerd om deze maaier in te zetten om jouw randen of dreven te onderhouden neem dan contact op met:

Mathias D’Hooghe randenmaaier@agrobeheercentrum.be of 0473 38 48 74

Of schrijf je in via de inschrijvingsmodule bovenaan rechts op deze websitepagina. 

 
Extra informatie over het project "De randenmaaier, samen aan de slag"


INHOUD

Klik op de desbetreffende link voor meer informatie omtrent:
1) Projectinformatie
2) De klepelmaaier
3) Voorbije ervaring
4) Foto en filmmateriaal
5) Partners 


Projectinformatie

In het project wordt een multifunctionele klepelmaaier aangekocht waarmee de agrobeheergroep Beverhoutsveld maaiwerkzaamheden zal uitvoeren. Agrobeheergroepen (ABG's) zijn samenwerkingsverbanden van land- en/of tuinbouwers rond agrarisch landschaps-, natuur- en/of waterbeheer. Zo willen we perceelsranden onderhouden om probleemonkruiden te bestrijden en verruiging tegen te gaan. We houden dan meteen ook rekening met de wettelijke spuitvrije zone van één meter langs waterlopen (Voor meer informatie omtrent de wettelijke spuitvrije zone langs waterlopen zie de campagne 'Bluuft e bitje van de beke' van de provincie West-Vlaanderen via de volgende link)

De machine is ruim inzetbaar en kan maaiwerkzaamheden uitvoeren op openbaar domein, langs dreven of waterlopen. Zelfs hagen klepelen behoort tot de mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat de maaier efficiënter gebruikt kan worden in kalmere perioden. In een eerste fase van het project wordt er gemaaid in de vier kerngemeenten van Midden West-Vlaanderen, namelijk: Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede (zie aanduiding in donker groen op Figuur 1). De reden waarom we initieel inzetten op het kerngebied voor de uitvoering van de maaiwerkzaamheden is omdat in die regio ook het voortraject liep en daar ook al een zekere animo tot deelname is bij een groep landbouwers. Anderzijds omdat we zo de verplaatsingen met de maaier beperken.

Lig je buiten dit gebied maar heb je een groot aantal randen die gemaaid kunnen worden, neem dan zeker contact op, indien het past in de planning nemen we het er graag bij. 

We organiseren tijdens het project verschillende demonstratiemomenten en sensibilisatie acties in gans het Leader gebied Midden West-Vlaanderen (zie aanduiding in licht groen op Figuur 1).Figuur 1: Overzicht Leader gebied Midden West-Vlaanderen (licht groen) met aanduiding van de vier kerngemeenten (donker groen).De klepelmaaier

Randenmaaier 4

We hebben gekozen om een klepelmaaier op arm aan te kopen om naast de overkant van de gracht ook over omheiningen en tussen bomenrijen te kunnen maaien. Het maaisel wordt via een ventilator opgezogen en weggeblazen op het veld.  Op deze manier vermijden we verruiging van de rand.

 

Voortraject

Het agrobeheercentrum Eco², Inagro en de provincie West-Vlaanderen zijn een tweetal jaar geleden gestart met het beheer van perceelsranden. In het project 'Bescherm je land, maai die rand' werden in 2014 en 2015 de randen bij ruim 20 landbouwers gemaaid en dit over een lengte van ongeveer 40 km. Het project situeerde zich in het Oostelijk deel van de Groene Gordel van Brugge. Voor het maaien werd toen gewerkt met een gehuurde klepelmaaier van SVAL (samenwerking voor agrarisch landschap vzw).

Meer informatie over dit voorbije project vind je hier.

 

Foto en filmmateriaal

Inspirerend filmpje over een gelijkaardig project in Oost-Vlaanderen.  Het gaat om dezelfde maaier en werkwijze.  Enkel de regio is anders. 
Hieronder enkele foto's van de klepelmaaier die recent werd aangekocht in kader van het Leader project 'Randenmaaier, samen aan de slag'

Randenmaaier 4 Randenmaaier 2
Randenmaaier 1 Randenmaaier 3 

Partners


Uitvoerende partners:


Inhoudelijke partners:

& ABG Beverhoutsveld


Met steun van:

EU
Logo Leader MWVL 2015Vlaanderen  WVl   


Om terug te keren naar de portaalpagina van onze initiatieven i.v.m. de randenmaaier in Vlaanderen, klik hier.