Een goed beheer van de akkerrand

Korte samenvatting voor Landbouwers:

Voor welke werkzaamheden kunnen we de maaier inzetten

·         Maaien van wegbermen

·         Maaien van randen rond landbouwpercelen voor of na de teelt.

·         Maaien rond weilanden, over en onder de draad.

·         Maaien van randen rond maispercelen (begin Juni, trekker op smalle wielen)

·         onderhoud van hagen (jaarlijkse snoei)

 

 


 

 

U heeft de keuze om het maaisel weg te blazen op de akker of ter plaatse te laten liggen. 

 

Maak gebruik van onze randenmaaier aan een voordeling tarief

 

Dankzij de financiële steun vanuit Leader, en de betrokken gemeentebesturen, kan de kostprijs voor landbouwers tijdens de duur van het project beperkt worden. Tijdens de projectfase wordt er een kostprijs aangerekend van 40 euro per uur. Deze prijs omvat alle kosten voor de maaier en de bediening ervan. Daarnaast wordt er ook een aanrijvergoeding van 15 euro per dossier aangerekend.

 

Particulieren, gemeenten en bedrijven kunnen de maaier ook inzetten maar nemen best contact op voor een offerte op maat. 

 

Waar kunnen we de maaier inzetten?

Voorlopig kunnen we de machine enkel in het leader gebied grensregio Waasland inzetten in de gemeenten:  Wachtebeke, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Beveren en Kruibeke We focussen ons voorlopig ook vooral op deze laatste 2 gemeenten.  Maar als er interesse is in de overige gemeenten bekijken we dit graag. 

Ben je geïnteresseerd om deze maaier in te zetten om jouw randen of dreven te onderhouden neem dan contact op met:

Mathias D’Hooghe randenmaaier@agrobeheercentrum.be of 0473 38 48 74

Of schrijf je in via de inschrijvingsmodule bovenaan rechts op deze websitepagina. 

Uitgebreide uitleg project "Goed beheer van de akkerrand"  

Doelstellingen

Het Oost-Vlaamse platteland is dooraderd met kleine en minder kleine waterlopen. Landbouwpercelen die naast deze waterlopen gelegen zijn moeten rekening houden met de wetgeving hierrond.  Sinds begin 2014 zijn er voor het beheer langs ingedeelde waterlopen extra voorwaarden opgenomen in de randvoorwaarden.  Hierdoor zullen landbouwers veel meer aandacht moeten hebben voor het beheer van de waterloop en de eventuele bufferstroken die hieraan gekoppeld zijn.  Op dit moment zijn er bij de landbouwers nog heel wat vragen rond dit beheer.  Met dit project willen we een antwoord geven op hoe dit beheer toegepast kan worden in de praktijk, landbouwers hierrond sensibiliseren en een praktische oplossing aanbieden door de aankoop van een machine die ingezet kan worden voor dit beheer.  Naast randen langs waterlopen zullen we ook een onderzoek doen voor een ruimere inzetbaarheid van de machine voor landschapsbeheer op het platteland.   

Werkingsgebied

Dit project gaat door in het leader gebied grensregio Waasland.  Dit wil zeggen dat we landbouwers met percelen in de gemeente Wachtebeke, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Stekene, Beveren en Kruibeke willen informeren over dit project.  Voor de inzet van de machine richten we ons vooral op landbouwpercelen in Beveren en Kruibeke.  Als er ruimte is kunnen we eventueel ook percelen uit de andere gemeenten nog meenemen. 

Hieronder vind je een kaartje van het werkingsgebied.  bij de geel gearceerde gemeente zullen we het project opstarten.  Als er voldoende interesse is uit de andere gemeenten bekijken we wat mogelijk is. Een gelijkaardige machine werd in West-Vlaanderen aangekocht.  hieronder vind je alvast een foto.

Een filmpje van enkele jaren geleden met een oude maaier

Inspirerend filmpje:


artikel demodag

op 19 september 2016 werd er een demo georganiseerd met de randenmaaier. 

Een artikel van deze dag vind je hieronder terug:


Om terug te keren naar de portaalpagina van onze initiatieven i.v.m. de randenmaaier in Vlaanderen, klik hier.

Met steun van:

 EU Vlaanderen
 vlm Logo Oost-Vlaanderen hoge kwaliteit   Leaderlogo_2007-2013