Hout van de streek

Doelstellingen


Met de klimaatverandering en de stijgende energieprijzen is de interesse in klimaat-neutrale energie de laatste jaren enorm gegroeid en ook de beschikbare technologieën zijn intussen gevolgd. Langs de andere kant is er de problematiek van landschapsonderhoud. Met het voorliggende project willen we de logische volgende stap zetten en de reeds beshikbare instrumenten benutten om landschapshout terug een functie te geven als een lokaal-klimaat-neutrale energiebron. Door biomassa (houtsnippers en briketten) in korte keten af te zetten, creëer je een streekproduct. Bijgevolg draag je zo ook bij aan het onderhoud van het karakteristieke landschap en de streekidentiteit. Met dit project willen we de potentie en waarde van lokale biomassa uittesten en de markt verkennen.
Realisaties

Praktische handleiding bij de productie van lokale hernieuwbare energie uit beheerresten van houtige landschapselementen

20180628_ Eindrapport-HVDS-page-001  Download hier de pdf

 

Bezoek pellet- en brikettenfabriek Ecopower - 25/03/2017

Houtkantenbeheer Kluisbergen
In hun fabriek in Mol produceert Ecopower pellets en briketten; een interessant bezoek om inzicht te krijgen in wat er allemaal bij komt kijken.

Lees hier het verslagDemomoment en opleiding houtkantenbeheer Kluisbergen - feb. 2017

Houtkantenbeheer Kluisbergen
In februari 2017 heeft de agrobeheergroep Kluisbergen beheerwerken uitgevoerd aan een gemeenschappelijke (private) houtkant van 400 lm. De houtkant bestond uit een elzensingel, knotbomen, hakhoutstoven en enkele gedrochten van serieus achterstallig beheerde wilgen. Deze werken werden gekoppeld aan een opleiding. De bekomen biomassa wordt verder onderzocht.

Klik hier voor de beheerfiche. 
Lees hier voor het verslag.
Fotoalbum

 

Enkele inspirerende links 
  

 
 
 


Hier enkele tips voor verantwoord stoken. Begin zeker bij een goede (recente) kachel.

 

Met steun van:

EUVlaanderenvlm Logo Oost-Vlaanderen hoge kwaliteit