Hout = Goud

Doelstellingen

In het Meetjesland is hout al eeuwenlang belangrijk, het aanwezige landschap is hier getuige van. Rond elk perceel was opgaand hout, al dan niet langs een gracht, dat gebruikt werd als brandhout, constructiehout, veekering, windscherm, ... Het had m.a.w. een belangrijke waarde, economisch en ecologisch. Tegenwoordig is de economische waarde verloren gegaan door onze bouwhonger, evoluties binnen de landbouw, fossiele brandstoffen, ...

Met het project 'Hout=Goud' willen we de economische waarde van hout opnieuw in de kijker zetten. Samen met het Regionaal Landschap Meetjesland willen we de aanwezige houtkanten terug in regulier beheer brengen, houtkanten herstellen of nieuwe houtkanten creëren en de eigenaars van houtkanten een afzetmarkt bieden voor het hout dat geoogst wordt. 

 

Realisaties

 

Eindrapport Hout=Goud

Deze slotbrochure kwam tot stand door een samenwerking van Regionaal Landschap Meetjesland en Agrobeheercentrum Eco² in kader van het PDPO-project “Hout=Goud”. Omdat het een verhaal is van de kip of het ei, werd er in dit project voor gekozen om alvast de aanbodzijde van houtige biomassa en de leveringscapaciteit van het lokale landschap uit te werken voor enkele heel concrete cases. Deze brochure is gericht aan alle geïnteresseerden en lokale overheden die gelijkaardige projecten op poten willen zetten of de transitie naar meer groene energie willen maken.

Klik hier voor het eindrapport in pdf

 

Hakhout, een vergeten beheertechniek 

Waarom vermoorden die monsterlijke machines de bomen? Een vraag die deze periode van het jaar vaak terugkomt in de (sociale)media. Bomen hebben een belangrijke rol te spelen in de klimaatverandering, toch moeten voor een goed beheer ook bomen gekapt worden. In dit artikel hebben we het over houtkanten die voornamelijk met de techniek van hakhoutbeheer in stand gehouden worden.

Lees hier het volledige artikel, dit artikel is verschenen in Boer&Tuinder op 12 december 2019 


 

Is verwarmen op hout nog van deze tijd?

   
Houtverbranding ligt de laatste tijd sterk onder vuur, en soms terecht. De grote hoeveelheid fijn stof die vrijkomt bij een slechte verbranding is namelijk zeer schadelijk voor de gezondheid. Houtverbranding is echter wel duurzaam als dit op een correcte manier gebeurt, met goede brandstof en in een goede ketel die correct onderhouden wordt. Niet elke kachel is dezelfde, een automatisch gestuurde houtsnipperketel kan je absoluut niet vergelijken met een open haard.

Lees hier het volledige artikel, dit artikel is verschenen in Boer&Tuinder op 21 november 2019 

 

Demo mechanisch knotten

Zeefdemo houtsnippers

Het hout is afkomstig van de beheerresten van houtkantenbeheer in de ruilverkaveling van Maldegem. De houtsnippers werden in eigen beheer gedroogd onder een geotextiel. Om hogere kwaliteitsnormen te behalen, werden de snippers in 1 beweging in 3 fracties afgezeefd <6, 6-50, >50. De houtsnippers werden lokaal afgezet voor de verwarming van de serres van een tuinbouwbedrijf. De zeeftest is georganiseerd binnen het Leader-project 'Hout=Goud', met steun van ELFPO


Boeren voor het klimaat, inspirerend voorbeeld uit Maldegem

Drukwerk
Duurzaam beheer van 2 km houtkant in Maldegem komt overeen met 40.000 L mazout of het equivalent CO2-uitstoot van 15 gezinnen.
Lees hier het artikel

Persmoment 5 jaar ABC Eco² in Oost-Vlaanderen

20180507_Uitnodiging5jABC_Maldegem2-page-001 

Fiets mee langs de houtkanten en bloemenranden van onze agrobeheergroep in Maldegem
Maandag 7 mei 2018, 13u30 - 17u30
Vulderstraat 9A, 9991 Adegem (Maldegem)


Klik hier voor de uitnodiging in pdf
Schrijf je hier in

Bekijk hier de presentatie
Bekijk hier de foto's
Lees hier het verslag

DSC_0065 
Toelichting Leaderproject 'Hout=Goud' tijdens persmoment 5 jaar ABC Eco² in Oost-Vlaanderen

 

Persmoment Duurzame energie in het Meetjesland: houtige biomassa

Uitnodiging infodag 25 januari-page-001 Duurzame energie in het Meetjesland: houtige biomassa
Donderdag 25 januari 2018, 14u00 - 17u00
Vakebuurtstraat 267 A, 9990 Maldegem

Klik hier voor de uitnodiging in pdf
Klik hier voor de digitale versie van de perstekst
Klik hier voor de uitleg rond de demo

Infobord

20160504_Bord Bierbeek_verwarmen-page-001


Met steun van:

Logo EU hoge kwaliteit  VlaanderenLogo LEADER hoge kwaliteit   Logo Oost-Vlaanderen hoge kwaliteit

Met steun van ELFPO, www.vlaanderen.be/pdpo

);