Hoeselt

 

Wil jij ook stoken op lokale biomassa?
Het hout waarvan u gaat genieten aan de haard,
werd door land-schaps-bouwers uit de regio geoogst in de gemeente Hoeselt. 
Bestel hieronder uw landschapsbriketten 

IMG_20170215_150111  

Lanceringsactie:
€ 3,70 / 5 briketten (10kg)

 

 

Duurzaam beheer

Begin 2016 werden te Hoeselt in een aantal straten de straatbomen verwijderd.  De kap kwam er door oude rotte acacias, te dik geworden kersen en een fout geplaatste es, die moesten vervangen/verplaatst worden.  De 180 gekapte bomen worden vervangen door 210 jonge bomen.

In de Droogbroekstraat worden ter vervanging, 140 beuken nieuw aangeplant door de gemeente. Daarnaast komen er nog 20 hoogstamfruitbomen op de speelweide van Werm en ook aan de kluis van Vrijhern komen er 50 streekeigen bomen als beuk en eik.  

Lokale tewerkstelling

De werken in Hoeselt werden uitgevoerd door Kristof Reweghs, aardbeikweker uit Hoeselt en andere lokale landbouwers die in de winter, een periode dat het rustig is op hun eigen bedrijf, graag hun kennis en kunde inzetten bij andere werken. Zo worden landbouwers weer terug land-schaps-bouwers!

In tijden dat het minder goed gaat in de landbouw, is het aardig meegenomen om wat bij te kunnen verdienen in de winter met landschapsonderhoud.

Naast de eigen machines van de landbouwers, die in de winter anders in de schuur staan, worden voor deze werken specifieke machines gebruikt die speciaal geselecteerd zijn voor het uitvoeren van hakhoutbeheer.

DSC_0162
Land(schaps)bouwers creëren kansen voor lokale ecologie, economie en energie.

 

Het geoogste hout wordt geleverd aan gebruikers en producenten van lokale hernieuwbare energie (zoals Ecopower). Hieruit worden dan briketten gemaakt voor de lokale markt, met een kleine ecologische voetafdruk, en een CO²-neutrale impact. Hierdoor wordt het gebruik van fossiele brandstof vermeden en deze financiële middelen blijven vooral hier, onze lokale economie versterken!

Waarom niet gewoon brandhout zagen?

 Als er brandhout gezaagd wordt, kunnen enkel de stam en enkele dikkere takken gebruikt worden. Alle fijne twijgen dienen dan afgevoerd te worden naar het containerpark of worden gehakseld in de berm geblazen. Hoewel het toedienen van houtsnippers op de bodem in een aantal gevallen positief kan zijn (bvb tussen beplanting als onkruidwering), is dit meestal in de bermen niet gewenst. In de bermen wordt een verschralingsbeheer gevoerd, om de bloei van wilde kruiden te stimuleren. Deze bloemen worden verstikt door de snippers en grassen en netels groeien te hard door de stikstofaanrijking.

Door de bomen in het geheel te snipperen, kan het twijghout mee verwerkt worden tot een hoogwaardige brandstof. De snippers worden gedroogd en geperst tot een handzame briket. Deze briketten hebben een hogere dichtheid (dus meer massa en meer energie per volume) dan gewoon stamhout. Hierdoor minder stockageplaats nodig.
Ook is de briket droger, wat een betere verbranding geeft.

De gemeente Hoeselt en haar land-schaps-bouwers, werkt zo mee aan een duurzaam groenbeheer! 
  

 Uw warmte is hout waard!

 

agrobeheercentrum 

Agro-aanneming_cmyk 

 

 ecopower

Ga terug naar de portaalsite
Hout van hier

 

);